Göz Kanlanması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Gözün beyaz kısmında ince ve küçük kan damarları bulunur. Normal koşullarda bu kılcal damarları görmeyiz. Göz kanlanması, oldukça ince ve hassas olan bu damarların birçok farklı sebepten genişlemesi veya çatlamasından dolayı oluşur. Zarar gören damarlardan dışarı sızan kan veya genişleyen damarların kanla dolması, gözün bir kısmının kanlanmasına ve kırmızı görünmesine sebep olur. Bu nedenle gözde kanlanma, göz kızarması olarak da bilinir. Kanlanma kendiliğinden geçebileceği gibi tıbbi müdahale de gerektirebilir. İki gün içinde kendiliğinden geçmeyen göz kanlanması yaşarsanız uygun tedavi için mutlaka bir göz doktoruna başvurmalısınız.
Göz Kanlanması Sebepleri Nelerdir?
Aslında “Göz neden kanlanır? Göz kanlanması neden olur?” sorularının yanıtlarını anlamak bazı durumlarda günlük yaşamınızda alabileceğimiz küçük önlemlerle bu sorunun önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
- Yaşam tarzının göz kanlanmasına neden olan en büyük etkenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
- Aşırı alkol ve sigara kullanımı sonucunda da göz damarları genişler. Tabii bu da kanlanmaya neden olur.
- Uyku düzenindeki bozukluklar, ekran başında uzun süre vakit geçirme gibi göz yorgunluğuna neden olacak faktörler de kanlanmaya neden olabilir.
- Ayrıca göz makyajı, çevresel faktörler ve genetik sağlık problemleri sonucunda da bu sorun yaşanabilir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar, diyabet, retinal yırtık, yaşa bağlı bazı hastalıklardan dolayı da göz kanlanması oluşabilir.
- Güçlü öksürme, hapşırma, gözde basınç artışına neden olup kanama yapabilir. Lens takmak, alerjik reaksiyonlar, gözü sert bir şekilde kaşımak veya ovuşturmak, göz kuruluğu gibi durumlar da kanlanmaya neden olabilir.
- Çalışma ortamının loş ışık ya da parlak ışıkla aydınlatılması gözleri normalden daha çok yorar ve bu da gözün kızarmasına neden olur.
- Yaz aylarında uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak gözü yorduğu gibi gözün doğrudan güneşe maruz kalması sadece kanlanmaya değil farklı sağlık problemlerine de sebep olabilir.
- Halk arasında kırmızı göz olarak bilinen ve göz yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanması olan konjonktivit de bir nedendir. Konjonktivit, alerjik olabildiği gibi viral veya bakteriyel bir enfeksiyon sonucunda da oluşabilir.
“Tek göz kanlanması neden olur?” diye merak edenler de olabilir. Aslında tüm bunlar tek göz kanlanmasına neden olabileceği gibi her iki gözde de kanlanma yaşanabilir.
Özellikle enfeksiyon gibi durumlarda diğer göze bulaştırmamak için rahatsız olan göze el sürülmemeli, sürüldüyse diğer göze bu elle dokunulmamalı ve el hemen yıkanmalıdır.
Çocuklarda Göz Kanlanması
Oldukça hareketli oldukları ve her yere temas ettikleri için çocuklarda göz kanlanması sıklıkla bakteri veya virüslerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle özellikle ev dışında vakit geçiren veya toplu taşıma kullanan çocuklarda el temizliği büyük önem arz etmektedir. Çocuk eve gelir gelmez veya enfeksiyon varsa sık sık ellerini yıkamaz ise kanlanmaya neden durum diğer aile bireylerine de bulaşabilir.
Alerjik çocuklar, artan polen veya tozdan dolayı bahar aylarında daha çok göz kanlanması yaşayabilirler. Alerjinin sebebi tespit edilerek önlem alınmalıdır. Alerjik konjonktiviti olan çocuklar, göz kaşıma eğiliminde olduğu için dikkatli olunmalıdır. Zira genel olarak genetik yatkınlığı olanlar da görünse de normalde yuvarlak şekilli olan korneanın öne doğru koni şeklinde sivrileşmesi sonucu oluşan keratokonus hastalığının gözleri kaşımak ve ovuşturmakla tetiklendiği bilinmektedir.
Bebeklerde Göz Kanlanması Neden Olur?
Kendini ve etrafını keşfetme döneminde olan bebekler, ellerine birçok cisim aldıktan sonra ellerini gözlerine götürürler. Cisim temas eden el gözle temas ettiğinde gözde kanlanma sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle yeni doğan ve bebeklerde göz kanlanmasına sıklıkla rastlanır. Özellikle hassas bünyeye sahip olan bebeklerde daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz. Çoğu vakada hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Ancak bazı durumlarda uzman bir doktor ile tedavi edilmesi gerekir.
Bahar mevsiminde ortaya çıkan polenlerden kaynaklanan alerjik durumlar bebeklerde göz kanlanmasının bir nedenidir. Bebekleri tozlu, rüzgarlı ve polenli ortamlardan uzak tutarak göz kanlanması önlenebilir. Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar da bebeklerde gözde kanlanmaya neden olabilir. Doğum kanalında bulunan bazı bakteriler de bebeklerde göz kanamasına yol açabilir. Bu durumlarda göz doktorunun kontrolünde gerekli tedavinin yapılması gerekir. Uykularını tam alamadıkları zaman da bebeklerin gözlerinde kanlanma olabileceği unutulmamalıdır.
Ayrıca doğuştan gözyaşı kanal tıkanıklıkları da yoğun çapaklanma, akıntı ve kızarıklığa neden olur.
Göz Kanlanması Kaç Günde Geçer?
Ciddi bir hastalık nedeniyle olmayan, alerjik veya viral ve bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşan göz kanlanması bir iki gün içinde kendiliğinden geçebilir. Altında ciddi bir hastalık olan durumlarda bu süre bir iki haftaya kadar uzayabilir. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçmeyen durumlarda mutlaka göz doktoruna danışılmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Göz Kanlanmasına Ne İyi Gelir?
Öncelikle, kızarmış gözünüz rahatsız ediyorsa vakit kaybetmeden veya iki günden uzun süren durumlarda hemen bir göz doktoruna danışmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım. Bu arada göz kanlanmasının ilerlememesi için günlük hayatınızda veya yaşam tarzınızda dikkat edebileceğimiz bazı noktalar da var.
- Sıkça vakit geçirdiğinizde ortamlarda gözü yoran aydınlatmalar varsa değiştirilmeli ya da bu ortamlarda uzun süre vakit geçirilmemeli.
- Kontakt lensler talimatlarına uygun olarak kullanılmalı, hijyene dikkat edilmeli.
- Kanlanma olan dönemde göze makyaj yapmamalı, makyaj malzemeleri göze zarar vermeyenler arasından seçilmeli.
- Yatmadan önce göz makyajı göze zarar vermeyen malzemeler ile mutlaka temizlenmeli.
- Yüzünüzü sildiğiniz havlular, gözünüz temas edebileceği için yastık kılıfları sık sık değiştirilmeli.
- Alerjiniz varsa özellikle polenlerin yüksek olduğu ilkbahar ve sonbahar döneminde gözlük takılmalı ve eve gelir gelmez duş alınmalı.
- Gözde kanlanmaya neden olabilecek sigara dumanından, tozdan uzak durulmalı.
- Gözü güneş ışınlarından korumak için güneşli havalarda güneş gözlüğü takılmalı ya da gölgeliği olan şapka kullanılmalı.
- Göze kimyasal bir sıvı ya da gaz kaçtıysa göz öncelikle bol suyla yıkanmalı ve vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Halk arasında yaygın olan gözü çayla temizlemek veya gözü patatesle kapatmak tahrişe neden olabileceği için durumunuzu daha da kötüleştirebilir.
Göz Kanlanması Tedavisi
Yukarıdaki tedbirleri aldığınız halde sorununuz devam ediyorsa “Göz Kanlanması Nasıl Geçer?” diye soruyor olabilirsiniz. Bu durumda daha önce belirttiğimiz gibi vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmalısınız.
Kanlanmanın geçmesi için doktorunuzun önereceği tedavi altta yatan sebebe bağlı olarak değişecektir.
- Göz kanlanmasına neden olan farklı bir hastalık teşhis edilirse, hastalık tedavi edildiğinde kanlanma da ortadan kalkar.
- Gözde enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik krem ve damla önerilirken alerjik bir reaksiyon ise antialerjik damla ya da gerekliyse ağızdan ilaç tedavisi uygulanır.
- Kanlanmayla birlikte ağrı da varsa ağrı kesici içeren göz damlaları kullanılabilir.
- Göze yabancı cisim kaçtıysa çıkartılması gerekir.
- Göz tansiyonu söz konusuysa tansiyonun düşürülmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
- Ultraviyole yanıkları söz konusu ise uygun ilaç kullanılarak göz bir süre süre kapatılır.
- Göz kuruluğu varsa gözyaşı damlası ve suni gözyaşı preparatları önerilir.
Geçmeyen veya tekrarlayan göz kanlanması şikayetiniz varsa en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.
Göz kanlanması neden olur nasıl geçer gibi sorularınızın cevaplarını bulduğunuzu ümit ediyor, sağlıklı gözler diliyoruz.
Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit..
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit..
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit..
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit..
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit..
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit..