Kontakt Lens Nedir? Nelere Dikkat Edilmeli?

10 Ocak 2022

Kontakt Lens Nedir ? Kimler Kullanabilir?

Kontakt lens'ler görme bozukluğunu gidermek için göz üzerine yerleştirilen merceklerdir.

Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının düzeltilmesinde kullanılır. Keratokonus adı verilen göz hastalığında görme azalır ve gözlük ile görme yeteri kadar artmaz.

Bu hastalarda gaz geçirgen sert lensler, piggy back lensler veya hibrit lensler ile görme artırılabilir. Göz rengini değiştirmek için kozmetik lensler üretilmiştir.

Spor yapanlar ve özellikle yüksek numaralı gözlük kullananlarda kontakt lensler daha geniş görüş alanı ve cisimleri normal büyüklükte görmeyi sağlaması nedeniyle çok büyük avantaj oluşturur.

Kontakt Lens Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kontakt lensler göz üzerine doğrudan yerleştirildikleri için mutlaka göz doktoru kontrolünde verilmeli, gözün lens kullanmaya uygun olup olmadığı araştırılmalıdır. Kontakt lens'in göz ile uyumlu olması gerekir.

Göz üzerinde yeteri kadar hareket etmeyen lensler gözde beslenme bozukluğuna bağlı erozyonlara ve kızarıklıklara neden olur. Göz üzerinde fazla haraket eden lens kullananlarda ise dokularda tahriş sonucu batma ve kızarıklık görülür.

Gözyaşı azlığı, allerji ve çalışma ortamı lens kullanımını etkileyen önemli faktörlerdir.

Lens Muayenesi Nasıl Yapılmalıdır?

Kontakt lens vermeden önce mutlaka kişinin gözlük muayenesi tekrar yapılmalıdır. Gözlük numarasında değişiklik olması lens memnuniyetini azaltan nedenlerin başında gelmektedir.

Gözlük numarasına en yakın numarada deneme lensi kişinin gözüne takılarak bir süre bekletilir. Daha sonra lensin uyup uymadığı kontrol edilir.

Uyum iyi ise tekrar lens üzerinden numara tespiti yapılarak kontakt lens ısmarlanır. Gözlük reçetesine bakarak muayenesiz kontakt lens alımı göz'ün kaybına gidebilen ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?

İhtiyaca göre farklı kontakt lensler üretilmiştir. Kimin hangi tür kontakt lens kullanabileceğine doktor karar vermelidir.

01 AYLIK LENSLER
Her akşam en az 8 saat çıkarılması gereken ancak bir ay sonra atılması gereken lenslerdir. 1 ay gözde kalabilen lens az sayıda üretilmiş olsa da bunların haftada 1 gece çıkarılması önerilmektedir. Normal hayatı olan kişilerin gece çıkarılan aylık kontakt lensleri kullanması daha sağlıklıdır.

02 YILLIK LENSLER
Her akşam en az 8 saat çıkarılan ve bir yıl sonra atılan lenslerdir.

03 GAZ GEÇİRGEN SERT KONTAKT LENSLER
Keratokonus gibi korneanın düzensiz olduğu hastalıklarda ve yüksek astigmatı olanlarda kullanılır.

04 YUMUŞAK LENSLER
Astigmatı belli bir derecenin altında olan, tozlu yerde çalışan, spor yapanlar için daha uygundur.

05 YUMUŞAK TORİK LENSLER
0.75 ve üzerinde astigmatı olanlarda daha iyi bir görüş sağlar.

06 BİFOKAL LENSLER
Hem yakın hem de uzağı görmemizi sağlayan lenslerdir. Çalışma hayatında aktif olanlara veya uzak için lens kullanmakta olup yakın gözlük ihtiyacı ortaya çıkanlara önerilir.

07 PİGGY-BACK LENSLER
Hem yumuşak, hem gaz geçirgen sert lenslerin birlikte kullanılmasıdır. Gaz geçirgen sert lens kullanması gereken, ancak çeşitli nedenlerle kullanamayan kişilere uygulanır.

08 HİBRİD LENSLER
Ortası gaz geçirgen sert, etrafı yumuşak materyalden üretilen lenslerdir. Piggy-back lenslerle aynı amaçla kullanılır.

09 RENKLİ LENSLER
Göz rengini değiştirmek için kullanılan kontakt lenslerdir.

10 PROSTETİK LENSLER
Geçirilmiş hastalığa bağlı korneanın beyaz olduğu durumlarda estetik amaçlı kullanılır.

11 KROMOJEN LENSLER
Renk körlüğü olanlara uygulanır, renklerin doğruya yakın görülmesini sağlar.

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Randevu almak için Bize Ulaşınız.
İletişim Bilgilerimiz
Geri Bildirim