Göz Nezlesi Nedir ve Nasıl Geçer? Belirtileri & Tedavisi

31 Mart 2023
Admin

Nezle deyince akla ilk olarak burun akıntısı, hapşırık, öksürük gibi semptomlarla birlikte yaşanan “üşütme” durumu gelse de gözümüz de nezle olabilir. Göz gribi ya da konjonktivit olarak da bilinen “göz nezlesi”, özellikle bahar aylarında polene karşı alerjisi olan kişilerde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Temel olarak göz yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanması sebebiyle yaşanan bu durum, alerjiden bağımsız bakteriyel ya da virüs kaynaklı da oluşabilir. Gözlerde sulanma, kızarıklık, ağrı, batma hissi, kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Gelin; göz nezlesi, ne iyi gelir, belirtileri, nasıl geçer, neden olur, nasıl tedavi edilir, bulaşıcı mıdır gibi konuları detaylıca inceleyelim.

 

Göz Nezlesi Nedir?

 

Gözün beyaz kısmını ve göz kapaklarının iç yüzeyini örten şeffaf yapıdaki zara konjonktiva denir. Konjonktivanın bakteriyel, viral veya alerjik sebeplerden dolayı iltihaplanması ise konjonktivit ya da göz nezlesi olarak adlandırılır. Her iki gözde birden görülebileceği gibi bazen tek gözde de oluşabilir.

 

Hasta göz, kanlı bir görüntüye büründüğünden dolayı, bu durum kırmızı ya da pembe göz olarak da bilinir.

 

  • Bakteriyel göz nezlesi:  Daha çok temizliği ve bakımı doğru yapılmamış kontaks lens kullanımından kaynaklanır. Bununla birlikte, yanlış kullanılan göz kremleri ya da göz makyajı da bakteriyel göz nezlesine sebep olabilir. Bulaşıcıdır.

 

  • Viral göz nezlesi: Göz nezlesi olan ya da üst yolunum enfeksiyonu bulunan kişilerle yakın temasla bulaşır. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse hasta şikayetleri aylarca sürebilir ve gözde kırma kusuru veya görme azalmasına neden olabilecek hasarlar oluşturabilir.

 

  • Alerjik göz nezlesi: En sık rastlanan göz nezlesi türü olan alerjik göz nezlesi, genellikle ilkbaharda polenelerin ortaya çıktığı dönemde olur. Bazen de kişi başka bir rahatsızlık için aldığı göz damlasına veya hayvan tüyüne karşı da alerjik bir tepki geliştirebilir. Alerjik göz nezlesi bulaşıcı değildir.

 

Bebeklerde Göz Nezlesi

 

Her yaşta görülen bir rahatsızlık olan göz nezlesi yeni doğanlarda ve bebeklerde de sıklıkla görülür. Bebeklerde göz nezlesi, tahriş ya da gözyaşı kanallarının tıkalı olması gibi sebeplerle oluşabilmektedir.

 

Bebeklerdeki göz nezlesinin en önemli belirtisi kızarıklığın yanında çapaklanmadır. Eğer bebeğin gözleri kızarık, çapaklı, göz kapakları şişse bu durum göz nezlesinden kaynaklanmış olabilir.  Aynı yetişkinlerdeki gibi alerjik ya da viral veya bakteriyel etkenlerle oluşabilir.

 

Bebeklerde görülen göz nezlesinde, halk arasında tedavi olarak sıklıkla anne sütü önerildiğini görüyoruz. Anne sütü her ne kadar mucizevi bir şifa kaynağı olsa da her tür göz nezlesi için etkili olmayabilir. Tedavi, oluşma sebebine göre yapılması gerektiği için, mutlaka doktora baş vurmak gerekir.

 

Göz Nezlesi Neden Olur?

 

Göz nezlesi nasıl olur, neden oluşur sorusuna verilecek yanıtlar türüne göre değişir.

 

Bahar aylarında oluşan göz nezlesi genellikle alerjiktir. Alerjik göz nezlesinde genetik faktörler de etkili olabilir.  Örneğin astım tanısı alan ve ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda alerjik göz hastalığı görülme olasılığı daha yüksektir.

Viral göz nezlesi çoğunlukla havaların soğuduğu ve kapalı ortamlarda daha çok bulunduğumuz dönemde artar. Çünkü temasın daha yoğun olduğu bu ortamlar, virüsün çoğalması ve bulaşması için de uygun ortamı yaratır.

Hijyen koşullarına dikkat etmemeye bağlı gelişen bakteriyel göz nezlesi ise her mevsimde oluşabilir.

 

Göz Nezlesi Belirtileri

 

Göz nezlesi semptomları, türüne göre değişiklik gösterse de en yaygın semptomlar arasında gözün beyaz kısmında veya göz kapağında kızarıklık, gözde kaşıntı, yanma ve göz yaşarmasını sayabiliriz.

Bunlar dışında şu belirtiler de görülebilir:

 

  • Ağrı
  • Işığa hassasiyet
  • Bulanık görme
  • Göz kapaklarında şişlik ve ödem
  • Kirpikte çapaklanma ya da kabuklanma

 

Tek gözde başlayan viral ya da bakteriyel konjonktivit, 1-2 gün içinde diğer göze de bulaşabileceği için tedaviye en erken şekilde başlamak gerekir.

 

Göz Nezlesi Tedavisi

 

Nezle türüne göre tedavi şekli ve süresi değişse de genelde doktorun verdiği göz nezlesi damlası ya da krem veya solüsyon gibi bir göz nezlesi ilacı ile rahatsızlık genellikle 7 ila 10 gün içerisinde geçer.

 

Göz Nezlesi Nasıl Geçer?

 

Göz nezlesinde, doktorun verdiği ilaçları belirtildiği şekilde ve dozda, düzenli olarak kullanmanın yanı sıra aşağıdaki konulara dikkat edilmesi tedaviyi hızlandıracak, ayrıca diğer gözümüze ya da başkalarına bulaşmasını önleyecektir:

 

  • Verilen göz nezlesi ilacını damlatmadan ya da sürmeden önce ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Gözünüze doktorun önerdiği tedavi dışında, internetten ya da eş-dosttan duyduğunuz uygulamaları yapmayın. Gözünüzü bant ya da bandajla kapatmayın.
  • Gözlük, havlu, makyaj malzemesi veya yastık gibi kişisel eşyalarınızı başkalarına kullandırmayın, siz de başkalarınınkini kullanmayın.
  • Göz nezlesi geçene kadar mümkünse kağıt havlu kullanın, makyaj yapmayın, yastık kılıfınızı her gün değiştirin.
  • Kontakt lens kullanıyorsanız, göz nezlesi geçene kadar kontakt lens yerine gözlük kullanmayı tercih edin.
  • Gözü yormamak için mümkünse telefon, bilgisayar gibi ekranlı cihazlara uzun süre bakmayın.
  • Tozlu, klimalı ve sigara dumanı olan yerlerden kaçının.
  • Birkaç gün havuza veya denize girmeyin, girmeniz gerekiyorsa deniz gözlüğü kullanın. Kullanım sonrası deniz gözlüğünü dezenfekte etmeyi unutmayın.

 

Göz Nezlesine Ne İyi Gelir?

 

İnternette, batma, yanma ve ağrıları rahatlatmak için uygulanabilecek birçok sözde doğal yönteme rastlanmaktardır. Bunlar arasında siyah çay ile kompres, çiğ patates basma, aloe vera ile temizleme, tuzlu su ile silme, elma sirkeli su ile temizleme gibi yöntemler yer almaktadır.

 

Tüm bu önerilere itibar etmemek ve sadece doktorun dediği uygulamaları yapmak en doğrusu olacaktır.

 

Alerjik göz nezlesinde, semptomları hafifletmek ya da çapakları temizlemek için kaynamış soğumuş ılık su ile ıslatılmış temiz bir pamukla hafifçe kompres yapmak uygun olabilir. Bu tür göz nezlesi bulaşıcı olmasa da bir gözünüzde kullandığınız pamuğu diğer gözünüzede kullanmamanız daha doğrudur.

 

Ayrıca her tür göz nezlesi için yukarıda “göz nezlesi nasıl geçer?” bölümünde saydığımız önerilere dikkat etmek de önemlidir.

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim