Göz Tembelliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

26 Eylül 2022
Admin

Halk arasında "göz tembelliği" olarak bilinen ambliyopi, gelişim sırasında anormal görme yolları gelişminden kaynaklanan görme sisteminin bir bozukluğudur. Ambliyopi, sadece yapısal oküler veya optik sinir anormallikleri ile açıklanamayan bir gözde veya her iki gözde görme azalması ile karakterizedir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde tek gözde görme azalmasının en yaygın nedenidir.

GÖZ TEMBELLİĞİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

  • Gözlerde kayma (şaşılık) olması,
  • İki gözün gözlük numaralarının birbirinden çok farklı olması,
  • Görme eksenini kapatacak göz kapağında düşüklük veya
  • Doğumsal katarakt olmasıdır.

GÖZ TEMBELLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz tembelliği belirtilerin başında gözlükle yada başka tedavilerle düzletilemeyen görme kaybı gelir. Tembel göz az görür. Ayrıca gözde kayma ve şaşılık, gözlerde titreme (nistagmus) de göz tembelliği belirtileridir.

Göz Tembelliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

 

 

 

 

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Birinci ve ikinci derece akrabalarında göz tembelliği olanlar, doğuştan göz kapağı düşüklüğü,katarakt , keratit sekeli veya görmeyi engelleyen tüm sebepler göz tembelliğine yola açabilir.

GÖZ TEMBELLİĞİ TANISI NASIL KONUR?

Göz tembelliği tanısı tüm görüntüleme cihazlarına sahip ve çocuk göz hastalıkları uzmanı mevcut bir göz kliniğinde rutin bir göz muayenesi ile konabilir.

GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Gözlük

Sağlam gözün günlük uzman hekimin belirleyeceği belli saat aralıklarında göz bandıyla kapatılarak zayıf gözün çalıştırılması.

Sikloplejik ilaçlar

Gözünde kayma mevcut olanlarda şaşılık cerrahisi gerekebilir

CAM / Nörovizyon gibigörme artırıcı simülasyonlar.

Yeni geliştirilen sana gerçeklik gözlüğü egzersizleri

Mevcut göz kapağı düşüklüğü , katarakt gibi sorunların düzeltilmesi.

GÖZ TEMBELLİĞİ GÖRÜŞÜMÜ NASIL ETKİLER?

Tembel göz diğer göz ile karşılaştırıldığında daha az görür. Bazen bu görme düşüklüğü sebebiyle ileri yaşlarda ehliyet almak, asker- polis olmak gibi bazı durumlara engel olabilir. Tek göz kötü gördüğü için 3 boyutlu kaliteli görme gelişemez. Bu da sakarlık, beceriksizlik gibi sorunlara yol açabilir.

GÖZ TEMBELLİĞİNİN AMELİYATLA TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Göz tembelliğine yol açan göz kayması, katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi sebeplerin cerrahi tedavisi vardır ama oluşan göz tembelliğinin giderilmesi için birkaç değişik tedavinin aynı anda ve kararlılıkla ve uzun bir süre uygulanması gerekmektedir. Cerrahi bazen tedavinin başlangıcıdır ama bazen şaşılık gibi durumlarda son çare veya ek tedavi olarak kullanılır.

Op.Dr. M. Bülent Doğu
Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim