Astigmat Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

16 Ekim 2022
Admin

Göz rahatsızlıkları arasında sık karşılaşılan bir durumdur. Her yaşta ortaya çıkan astigmat günlük yaşamı olumsuz olarak etkiler.

Cisimlerden gözümüze gelen ışınlar, ilk gözün en ön ve saydam tabakası olan korneada kırılır. Bu ışınlar ikinci kez göz merceğinde kırılıp, gözün ağ tabakası (retina) da odaklanır.

Işınların kırılmasını sağlayan kornea ve göz merceğinin düzgün, pürüzsüz, kavisli yapısıdır.

Kornea ve  lensin kavisli yapısındaki bozukluklar ışığın düzenli kırılmamasına neden olur. Bu da retina tabakasında ışınların net odaklanmaması ile sonuçlanır. Bunun sonucu yakın-uzak görme netleşmez. Astigmatta ise cisimlerin şekilleri dağınık ve kenarları uzamış olarak görülür.

Astigmatizma, genellikle doğuştan var olan kalıtsal bir hastalıktır. Çeşitli göz enfeksiyonları, travma ve korneanın incelmesi ile sonuçlanan göz hastalıkları (keratokonus gibi) nedenler arasındadır.

Astigmat belirtileri:

  • Uzak ve yakın görmede zorlanma,
  • Göz çevresinde ve başta ağrı,
  • Göz yorgunluğu ve dikkatin dağılması.

Hastaların yapılan göz muayenesi ve tetkik (kornea topografisi) ile saptanan astigmatik kırılma kusurunun çeşitli tedavileri mevcuttur.

Bunlarda en çok kullanılan yöntem; silindirik tipte gözlük camları ile düzeltmedir. Eğer hasta da ek kırılma kusurları (miyop, hipermetrop) aynı gözlük camı ile düzeltilir.

Kontakt lensler de diğer bir seçenektir. Kontakt lenslerde tam ve net bir görüş sağlayabilirler.

Astigmatın tedavisinde cerrahi yöntem de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntem kalıcı bir düzeltme sağlar. Cerrahi olarak en çok kullanılan yöntem LASİK yöntemidir. Bu yöntem uzun zamandan beri başarılı bir şekilde uygun olan hastalarda uygulanmaktadır. Sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür.

 

Op. Dr. Şeref Kayabaş

Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi

 

 Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmaktadır.

 

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim