Sonbaharda Göz Alerjileri Artabilir

16 Ekim 2022
Admin

Yine sonbahar geliyor, gündüzler kısalıyor, havalar yavaş yavaş değişiyor, okullar açılıyor. Okula yeni başlayan çocuğunuz son günlerde gözlerini sürekli deviriyor, bazen de gözlerini sımsıkı kapatıp ovalıyor.  Bunları neden yaptığını sorduğunuzda bilmiyorum diyor. Acaba okula başladığı için bir tepki mi veriyor? Belki de son günler de sizin gözlerinizde dayanılmaz bir kaşıma isteği var, kaşıdıkça daha da çok kaşıma isteği geliyor, gözleriniz kan çanağına dönüyor. İşte tüm bunların nedeni sonbaharda artış gösterebilen göz alerjileri olabilir.

Doğal bağışıklık sistemimiz yaşamımız boyunca birçok sağlığa zararlı durumdan farkında olmadan bizi korumakta ve hasta olmamızı engellemektedir. Alerji, aslında sağlığa pek de zararlı olmayan durumlara karşı, hassas bünyelerde vücudun o duruma karşı verdiği gereksiz, aşırı, orantısız bazen de vücuda zararlı olabilecek süreçleri başlatan bir dizi tepki olarak da ifade edilebilir.

Bulunduğumuz ortamlarda alerjiyi tetikleyebilecek, alerjen dediğimiz akla gelen çok sayıda madde bulunur. Bitkilerden kaynaklanan polenler (çiçek tozları), toz, kirli hava, küf mantarları, hayvan tüyleri, akarlar (yakın çevremizde bizle birlikte yaşayan mikroskobik boyutta böcek şeklinde parazitler), çeşitli amaçlarla kullanılan kimyasal maddeler, makyaj malzemeleri, kontakt lensler hatta içindeki bileşenlerden birine karşı hassasiyetimiz varsa, alerji için kullandığımız göz damlaları bile bazen alerjiyi tetikleyebilir.

Göz alerjilerinin en yaygın belirtileri her iki gözde gelişen kaşınma ve gözde kızarmadır. Ancak bazen saman nezlesi ve egzama gibi göz dışı belirtilerle birlikte, gözlerde yanma, batma, yaşarma, değişik şekillerde çapaklanma, ışıktan rahatsızlık duyma, bulanık görme, sık sık göz kırpma, gözleri ovalama, göz kapaklarında şişme veya üst gözkapaklarında düşme, gözlerde kısılma da göz alerjisinin türüne göre gözlemlenebilir. Göz alerjisinin birçok türü vardır.Mevsimsel veya yıl boyunca gözükebilen konjonktivitler, kronik atopik konjonktivit, vernal konjonktivit, dev papiller konjonktivit ve daha az rastlanan başka tipleri.

Göz alerjilerinin hayat kalitemizi düşürmesinin yanı sıra, gözümüzün en önemli optik bileşeni olan kornea (gözün renkli kısmını kaplayan saydam tabaka ) tabakasını da etkileyip görme yetimize de zarar vermesi olasıdır. Keratokonus (korneanın yapısının giderek bozulması ), kornea ülseri (zedelenmesi ), korneada lekeler gibi durumlar göz alerjilerine eşlik edebilir. Bu nedenle ihmal etmeden göz doktorunuza başvurmanız önemlidir. Muayene sonrasında, doktorunuz göz alerjisine belirtiler açısından bazen benzerlik gösterebilecek, ancak tedavilerinde farklı ilaçlar kullanılması gerektiren enfeksiyon, kuruluk, göz tansiyonu gibi hastalıkların ayırıcı tanısını yaptıktan sonra tedavinizi düzenleyecektir.

Tedavide göz doktorunuz çeşitli göz damlaları ve bazen ağızdan alınacak ilaçlar verebilir, burada dikkat edilecek nokta, kortizon içeren damlalarda önerilen süreyi aşmamaktır. Alerjiyi tetikleyebilecek etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmak, güneş gözlüğü kullanmak, soğuk pansuman uygulamak, temizliğe dikkat etmek de tedaviye yardımcı olacaktır.

 

Op. Dr. Murat Ferliel

Göz Vakfı İdealtepe Göz Merkezi

  Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

 

 

 

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim