Gözdeki Bu Belirtilere Dikkat ! Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığıx

16 Ekim 2022
Admin

Gözyaşı kanalı, göz pınarı denilen yerden başlayıp burnumuzun gerisinde biten su kanallar sistemidir. Bu kanallar sistemi göze dış ortamdan gelen mikroskobik partiküller ve mikropları su ile göz önünden uzaklaştırır ve göz bebeğimizin önünde her zaman saydam temiz bir su tabakası olmasını sağlar. Yani gözyaşı kanalları gözümüzün pis su atık kanalıdır.

Çeşitli nedenlerle bu kanalda tıkanıklıklar olur. Doğuştan kanal sistemi tam oluşmamış veya oluşmuş ama gelişimini tam tamamlamamış olursa doğumdan itibaren gözde devamlı sulanma ve çapaklanma görülür. Daha ileriki yaşlarda kazalar, enfeksiyonlar, çeşitli hastalıklar nedeniyle de bu su kanalı tıkanabilir. Tıkanınca gözyaşı ağlar gibi devamlı dışarı, yanağa akar. Bir de enfeksiyon kapar ve kronikleşirse sürekli iltihabi bir akıntı olur. Akut iltihap dönemi ağrılıdır ama kronik iltihapta ağrı pek olmaz. Akut dönemde hasta doktora başvurursa iltihabı ilaçlarla iyileştirip kanal tıkanmadan hasta kurtarılabilir. Ama geç kalanlarda ilaçla iyileşme olmaz, ameliyat gereklidir.

Gözyaşı kanalı düz boru şeklinde değildir. Tıkanıklıklar su girişinden, su çıkış deliğine kadar farklı seviyede olabilir. Tıkanıklığın yerine göre de açmak için farklı ameliyatlar gerekir. Bu ameliyatlar oldukça başarılı ameliyatlardır ama bu konuda oküloplasti uzman doktorlarının muayenesinden geçip hangi seviyede tıkanıklık olduğu ve nasıl bir ameliyat gerektiği öğrenilmelidir. Örneğin ilk giriş ucundaki tıkanıklıkta basit bir stent takmak yeterli olurken daha ileri tıkanıklıklarda tüp denilen geçici silikon kalıplar konulabilir. Eğer kişinin tüm kanal sistemi çalışamayacak kadar kapanmışsa yeni bir kanal açılarak kalıcı tüpler yerleştirilebilir. Unutmayalım ki her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve tedavi önemlidir.

 

Op. Dr. Sevgi Abadan Özpolat

Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim