Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

17 Mayıs 2022
Admin

Göz kapağı düşüklüğü, tıbbi adıyla pitozis göz kapağının gözün üstünü örtecek şekilde aşağıda olması durumudur.

Pek çok nedeni olan ve her yaşta görülebilen pitozis hastalığı, tek gözde veya iki gözde birlikte olabilir. Doğarken göz kapağı düşük doğan bebekler olabildiği gibi ileri yaşta senil yani yaşlanmayla gelişen düşüklük de olabilir. Çeşitli sinir veya kas hastalıkları, ilaçlar, tümörler, geçirilen kazalara bağlı olabildiği gibi örneğin uzun yıllar kontakt lens kullanımında bile kişinin kasının yıllarca sürtünmeyle zayıflaması sonucu görülebilir. Göz kapağı düşüklüğü herkeste farklı derecelerde ortaya çıkabilmektedir. Bazı hastalarda çok hafif, bazı hastalarda ise gözü tamamen örtecek şekilde ağır formlarda karşımıza çıkabilir.

Ağır formlarda yani görmesini bozacak kadar göz bebeğini örten durumlarda özellikle de bebeklikte ve çocukluk döneminde mutlaka ameliyat önerilmektedir. Çünkü gelişme döneminde göz bebeği örtülü kalırsa görme gelişimi tamamlanmadığından dolayı tedavi edilmesi zor göz tembelliği gelişebilir. Özellikle bebeklerde erken dönemde ameliyat ederek göz bebeğinin önünü açmak önemlidir.
 

Hafif durumlarda yani göz bebeğini örtmediği durumlarda estetik görünüm ve kişinin psikolojik durumunu değerlendirmek gerekir. Çevre tarafından o gözünün daha küçük görünmesi nedeniyle özellikle çocuklukta bir eksiklik duygusu, içine kapanıklık, öz güven eksikliği gelişir. Yani sadece görme gelişimi değil psikolojik gelişim de zarar göreceği için çocuklukta tedavi olmak önemlidir.

Göz kapağı düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Göz kapağı düşüklüğünün tedavisinde çoğunlukla ameliyat önerilmektedir. Kapağı hareket ettiren kasın durumuna göre farklı ameliyat teknikleri kullanılır. Kas gücü iyi olanlarda kas güçlendirme ameliyatı tercih edilirken, kas gücü zayıf olan hastalarda ise en yakın kas olan alın kasından yardım alınır.  Çocuklarda genel anestezi, erişkinler de ise lokal anestezi kullanılır. Ameliyat sonrasında ilk hafta kapakta şişlik, morluk olması normaldir. Ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınır, kişi normal hayatına devam eder. Çocukluk döneminde tedavinin önemi çok büyük olsa da ileri yaşlarda da görmeyi engelleyen durumlarda mutlaka hekiminizin size uygun göreceği yöntemlerle tedavi edilmelidir.

 Op.Dr. Sevgi Abadan Özpolat

Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi

 

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim