Göz Lazer Ameliyatı Nedir?

31 Mart 2023
Admin

Lazer göz ameliyatı, lazer ışını yardımıyla, gözde ışığı süzen korneanın tekrardan şekillendirilmesi işlemidir. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi uzak ve yakın görme bozukluklarının düzeltilerek net görülmesini sağlamak amacıyla uygulanır. Miyoplarda kornea yüzeyi düzleştirilirken hipermetroplarda dikleştirilir. Böylece kornea dış yüzeyi olması gereken hale getirilerek, gözün odaklanması düzeltilir ve net görüş sağlanır.

Lazer Göz Ameliyatı Güvenli midir? 

Halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen göz lazer ameliyatı, ağrısız, güvenli bir yöntemdir. Kısa bir sürede uygulanır. Kornea tabakasına uygulandığı için retinanın hasar görmesi söz konusu değildir. Körlük riski bulunmamaktadır. İleride olmanız gereken herhangi biz göz tedavisine engel teşkil etmez. Gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyenler için kalıcı bir çözüm sunar.

Göz Lazer Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Ne yazık ki lazer göz ameliyatı olmak istiyorum diyen her hastaya uygulanabilen bir yöntem değildir. Ameliyata Göz Vakfı gibi yetkin bir kurumda, işinin ehli bir hekim tarafından detaylı bir göz muayenesi yapıldıktan sonra karar verilmeli. Göz hekimi, ameliyata karar verilebilmek için detaylı bir muayene ve testler yaparak hastanın kornea kalınlığı ve yapısını inceler. Hastanın yaşı, diğer hastalıkları, göz numarası gibi faktörler de dikkate alarak göz yapısı uygun olan ve gerekli şartları sağlayan 18 yaşından büyük hastalar için ameliyat kararı verilebilir.

 

Yırtık, dekolman, dejenerasyon gibi retina problemi olmayan hastalarda 6 ay arayla yapılan iki muayenede göz numarasında ilerleme tespit edilmemiş olması istenmektedir. Diyabet (şeker hastalığı), şiddetli göz kuruluğu ve romatizmal rahatsızlıkları olan kişilere uygulanmazken, hamilelere, emziren kadınlara, 6 numaradan yüksek astigmat ve hipermetrop olanlar ile 10 numaradan yüksek miyop olanlara da bu tarz bir göz ameliyatı yapılmasını önermiyoruz.

Lazer Göz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Uygulanan yönteme göre farklı iyileşme süreçlerinden bahsedebiliriz. Dolayısıyla hastanın normal yaşantısına dönmesi için gerekli süre de farklılaşabilir.

 

Ancak genel olarak göz kapağı ameliyatı sonrası yapılan kontrol ardından hasta evine gidebilir. Yine de ameliyattan hemen sonra araba kullanılmasını önermiyoruz. Gözlerde birkaç saat batma, yanma ya da sulanma yaşanabilir. İlk gün bulanık görülebilir. Ertesi gün sosyal yaşamı veya iş hayatını etkileyecek bir yan etki oluşmamaktadır.

 

İlk 24 saat süreyle yüz yıkanmamalı, banyo yapılmamalı, bir hafta süreyle tozlu ortamlarda bulunulmamalı, göz ovuşturulmamalı, kaşınmamalı, göze sabun veya şampuan kaçmamasına dikkat edilmeli ve bir ay süreyle spor yapılırsa koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Ayrıca uygulanan yöneteme bağlı olarak doktorun belirttiği süre boyunca gün ışığının keskin olduğu saatlerde güneş gözlüğü takılmalıdır.

 

Doktor tarafından verilen damlalar ve ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı ve doktorun belirttiği sürede düzenli kontroller yapılmalıdır. Ayrıca ameliyat sonrasında 3 - 6 ay arasında değişin bir süreyle doktorunuzun önereceği bir suni gözyaşı damlası kullanmanız gerekebilir.

 

Göz Lazer Ameliyatı Fiyatı Nedir?

 

Yapılan detaylı göz muayenesi sonucu hekim tarafından hastaya uygun bulunan yönteme göre lazer operasyonlarının fiyatları değişiklik göstermektedir.

 

Lazer tedavi çeşitleri hakkında detaylı bilgi için lütfen  tıklayın.

Göz Vakfı Hastaneleri Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

Diğer Konulara Göz Atın
Geri Bildirim